Slovník barmana

Slovník barmana je medzinárodný a niekedy trochu neprehľadný.
Nápoje v zásade rozdeľujeme na shortdrinky (krátke nápoje), to je väčšina koktailov, a na longdrinky (dlhé nápoje), napr. highballs.
V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme najdôležitejšie kategórie nápojov. Pri väčšine z nich je uvedený i základný recept, podľa
ktorého si s trochou fantázie môžete pripraviť svoj vlastný nápoj doma.

Aperitívy

Ide najmä o “suché” koktaily alebo Vermút a Bitter, ktoré sa pijú pred jedlom na povzbudenie chuti. Na výrobu aperitívu potrebujeme cca. 5 cl zvoleného vína, ktoré doplníme sódou. Nápoj pokvapkáme šťavou z citrónovej kôry dlhej asi ako prst a kôru následne vložíme do pohára.

Grogy

Tieto nápoje sa pripravujú zo silného alkoholu, ktorý sa zmieša s horúcou vodou.

Shrubs

Sú to miešané nápoje, ktoré sa veľmi podobajú bowle alebo punčom, ale sú oveľa viac koncentrovanejšie.


Bowle & Cups

Bowle je ideálnym nápojom pre väčšiu spoločnosť. Pripravuje sa z ovocia, vína, cukru a zo šampanského alebo šumivého vína. Bowle nemá byť príliš silné, preto sa môže doplniť minerálnou vodou. Ľad sa do Bowle nepridáva Cups sú silnejšie nápoje. K spomínaným prísadám sa primiešajú liehoviny a likéry. Vhodným ovocím sú jahody, maliny, marhule, broskyne, kiwi alebo melóny.

Glühwein – Horúce vína

Môžu sa pripravovať z červeného alebo bieleho vína. 0,2 l zvoleného vína, 2 cl citrónovej šťavy, 2 barové lyžičky cukru, 2 klinčeky a 1 kúsok škorice silno zohrejeme na miernom ohni, ale nikdy nesmieme variť.

Slings

Slingy sa podobajú collinsom. V baňatom pohári alebo tumbleri roztopíme v troche vody 3 barové lyžičky cukru, pridáme ľad, 2 barové lyžičky sirupu Grenadine, 2 cl citrónovej šťavy, 4 cl zvolenej liehoviny a doplníme vodou.


Cobblery

Pre kobléry je charakteristický ľad posekaný na malé kúsky, tzv. Crash ľad. Pohár sa ním naplní do 2/3 a podľa vlastnej fantázie sa ozdobí ovocím. Nápoj sa podáva s lyžicou alebo so slamkou.

Highballs

Tieto longdrinky sú jednoduché nápoje, ľahko sa pripravujú a dobre uhasia smäd. Do veľkého tumblera dáme 4 cl zvolenej liehoviny, kocky ľadu a doplníme Ginger ale. Potom nad pohárom zalomíme kúsok citrónovej kôry dlhý ako prst tak, aby citrónová aróma striekala do pohára, kôru potom vložíme do pohára.

Smashes

Sú to longdrinky, ktoré sú príbuzné Julepom. V šejkri roztopíme 2 barové lyžičky cukru s trochou vody, pridáme lístky mäty priepornej, 4 cl zvolenej liehoviny a bez ľadu pretrasieme. Potom precedíme do veľkého pohára na víno s ľadom posekaným na drobné kúsky a ozdobíme čerstvým kúskom ananásu.


Collinsy

Sú to letné longdrinky. Najznámejšie collinsy sú Tom Collins a John Collins. Collinsy sú nápoje podobné fizom. Podávajú sa v tých pohároch, v ktorých sa pripravujú. Veľký tumbler naplníme do 1/2 ľadom, pridáme 3 cl citrónovej šťavy, 3 cl cukrového sirupu (čistého cukru) a 4 cl zvolenej liehoviny. Doplníme sódou a ozdobíme čerešňou, kolieskom citróna alebo polovicou kolieska pomaranča. Pri Tom Collinse je alkoholom vždy gin, pri John Collinse je v Európe Genever, v Amerike Bourbon Whiskey. Ale rovnako sa hodí aj rum, vodka, brandy, Steinhäger, Apricot brandy a Williams-Christ-Birne. Prísady musia byť dobre vychladené, ovocie musí byť zrelé.

Juleps

Osobitosťou týchto nápojov sú čerstvé lístky mäty priepornej. V pohári highball rozotrieme lyžicou 2 barové lyžičky curku a 3 vetvičky mäty priepornej s trochou vody, potom pohár naplníme do 4/5 ľadom a pridáme 4 cl zvolenej liehoviny. Obľúbenou liehovinou je Bourbon Julep.

Sodas

Už názov nám prezrádza, aké drinky sa v tejto kategórii ukrývajú. Obľúbený alkohol dáme do tumblera s ľadom a doplníme sódou.


Coolery

Cooler je longdrink na uhasenie smädu. Miešací pohár naplníme do 1/2 malými kockami ľadu, pridáme 2 cl citrónovej šťavy, 2 cl čistého cukru alebo 2-3 lyžičky cukru a 4 cl Bourbon Whiskey alebo inej liehoviny. Všetko dôkladne pretrasieme, precedíme do veľkého tumblera, doplníme vychladením Ginger Ale a podávame so slamkou.

Limonády

Názov pochádza z talianskeho slova limone – citrón. Rozlišujeme pravé limonády bez alkoholu a pololimonády s prídavkom alkoholu. Šejker naplníme do ½ ľadom, dobre pretrasieme s 2 cl sirupu Grenadine, 2 cl citrónovej šťavy a 2 cl malinového sirupu. Následne precedíme do veľkého tumblera a doplníme studenou sódou. Pri príprave pololimonády pridáme 2 cl liehoviny.

Sours

Tieto obľúbené longdrinky sú svetoznáme. Podávajú sa s ľadom v pohári old-fashioned alebo bez ľadu v pohári na sour. Šejker naplníme dopoly ľadom, pridáme 2 cl citrónovej šťavy, 3 barové lyžičky cukru, 4 cl zvolenej liehoviny a dôkladne a dlho pretrasieme. Podávame s malým obložením. Prednosť majú Bourbon Whiskey, brandy, Apricot brandy, Raki alebo Pernod.


Crustas

Sú to longdrinky, ktoré sa nedolievajú. Charakteristické sú pre ne krusty- cukrové okraje na pohári. Krusty sú obľúbeným nápojom po jedle. Okraj baňatého pohára navlhčíme citrónom. Kúsok citróna nakrojíme tak hlboko, aký vysoký cukrový okraj chceme mať. Následne ponoríme pohár do cukru. Kôru z celého citróna špirálovito odrežeme a dáme do pohára. Miešací pohár do 1/2 naplníme kockami ľadu, pridáme 2 cl citrónovej šťavy, 2 cl čistého cukru, 2 streky likéru Angostura, 3 streky likéru Maraschino a 4 cl zvolenej liehoviny, dôkladne pretrasieme a nalejeme do pripraveného pohára.

Milkshakes

Ako už samotný názov prezrádza, tieto nápoje obsahujú mlieko. V šejkri pretrasieme ľad, 1 barovú lyžičku cukru, 12 cl mlieka a liehovinu a potom precedíme do ozdobného pohára. Môžeme pridať aj 1 lyžičku mletej kávy alebo kakaového prášku, aromatický sirup alebo ovocnú šťavu.

Sundaes

Do pohára na koblér dáme po jednom kopčeku jahodovej a čokoládovej zmrzliny, pridáme 2 cl sirupu alebo aromatického likéru, posypeme orechmi posekanými nadrobno a ozdobíme ovocím a šľahačkou.


Daisies

Daisy sa podávajú vo veľkých pohároch na šumivé víno. Predpísané nie sú žiadne špeciálne poháre, takže môžeme použiť aj kalich na sekt. Miešací pohár naplníme naplníme do 1/2 malými kockami ľadu, pridáme 2 cl citrónovej šťavy, 2 cl sirupu Grenadine a 4cl zvolenej liehoviny. Následne dôkladne pretrasieme, precedíme do pohára, doplníme studenou sódou a pridáme niekoľko čerešní. Obľúbenými liehovinami sú brandy, rum, aromatické likéry, Apricot brandy, Cointreau, Cherry Heering atď.

Nutrimentum Spiritus

Ide o miešané nápoje nemeckého pôvodu, na prípravu ktorých neexistuje nijaký základný návod.

Tauwasser

Sú to osviežujúce nápoje pochádzajúce z Nemecka. Podávajú sa s 2 cl predpísanej tekutiny, ľadom posekaným nadrobno a s trochou sódy v pohári s ozdobným cukrovým okrajom.


Egg Noggs

Egg noggs sa pijú teplé i studené. Obsahujú vždy mlieko a žĺtok a podávajú sa vo veľkých tumbleroch so slamkou. 1 žĺtok a 2 barové lyžičky cukru rozšlaháme vidličkou a za stáleho šľahania pridáme horúce mlieko a 4 cl zvolenej liehoviny. Najlepšie chutia s rumom, koňakom alebo Bourbon Whiskey. Hotový nápoj posypeme trochou postrúhaného muškátového orieška. Pri príprave studeného egg nogg sa žĺtok s cukrom a liehovinou pretrasie v šejkri, potom sa precedí a doplní studeným mliekom.

Puffs

Tieto zmesi pozostávajú z mlieka, zo sódy a z alkoholu.

Toddies

Toddies sa podávajú studené i teplé a pripomínajú grog.


Fizy

Najznámejší z tejto skupiny je Gin fiz. Šejker naplníme do 1/3 malými kockami ľadu, pridáme 4 cl citrónovej šťavy, 2 až 3 barové lyžičky cukru a 4 cl ginu, ktoré dôsledne pretrasieme, precedíme do tumblera, pridáme 1 strek studenej sódy a podávame so slamkou.

Pousse Cafés

Tieto nápoje žiaria ako dúha a podávajú sa vyslovene po slávnostnom jedle. Jednotlivé likéry s rozličným obsahom alkoholu a rôznou mernou hmotnosťou nalievame do pohára jeden na druhý. Likéry sa nesmú nalievať jeden do druhého. Preto sa najťažší likér musí naliať ako prvý (je to likér s najmenším obsahom alkoholu a najväčším obsahom cukru.

Twist

V miešacom pohári premiešame kocky ľadu, 2 lyžičky malinového sirupu, šťavu z pol citróna, 1 cl Curaçao, 4 cl brandy a pokvapkáme šťavou z citrónovej kôry.


Flipy

Flipy sa musia podávať hneď po pripravení. Do šejkra dáme veľké kúsky ľadu, pridáme 1 čerstvý žĺtok, 2 barové lyžičky cukru, 2 cl likéru Cointreau a 4 cl zvolenej liehoviny. Dôkladne pretrasieme a precedíme do pohára. Obľúbené sú flipy s portským vínom a flipy so sherry.

Punče

Punč, anglicky punch, sa môže pripraviť horúci alebo studený. 3 barové lyžičky cukru roztopíme v troche vody, primiešame 2 cl ananásovej šťavy, 2 cl citrónovej šťavy, 2 cl pomarančovej šťavy a 4 cl zvolenej liehoviny, napr. rum, brandy alebo whiskey. Podávame s množstvom ľadu a ovocia. Horúci punč pripravujeme v pohári z ohňovzdorného skla. Do pohára dáme 3 barové lyžičky cukru, 1-2 cl citrónovej šťavy a 4 cl zvolenej liehoviny. Dolejeme vriacou vodou, pridáme koliesko citróna a podávame s lyžičkou.

Various Drinks

Tieto nápoje sa skladajú zväčša len z dvoch prísad. Názov prezrádza aj zloženie. B+B= Bénédictine a brandy, gin+It.= gin a červený vermút. C+C= Cointreau + Cognac. Podávajú sa v pohári na koňak alebo na južné víno.


Fixy

Fixy sú nápoje s vysokým obsahom alkoholu a s obľubou sa pijú najmä pred jedlom. 2 barové lyžičky cukru alebo 1 barovú lyžičku tekutého sladkého sirupu rozmiešame v tumbleri s trochou vody a pridáme 1 cl Cherry brandy, 2 cl citrónovej šťavy a 4 cl zvolenej liehoviny a doplníme malými kockami ľadu. Na ľad položíme jedno tenké koliesko citróna a podávame so slamkou. Z liehovín uprednostňujeme gin, vodku, rum a brandy.

Rickeys

Rickeys sú longdrinky, ktoré sa pijú po jedle. U nás sú však neznáme. 1 čerstvý citrón rozkrojíme na 2 časti, šťavu vytlačíme do veľkého tumblera, pridáme ovocie, ľad, 4 cl zvolenej liehoviny a doplníme sódou. Vhodný je gin, vodka, Genever, rum a whiskey.

Zooms

Tieto pôvodom francúzske nápoje sa miešajú v šejkri. Pretrasieme kocky ľadu, 2 lyžičky medu, 4 lyžičky tekutej smotany, 4 cl predpísanej liehoviny a precedíme do koktailového pohára. Zoomy sa pripravujú s koňakom, rumom a whiskey.


Frappés & Glacés

Už názov naznačuje, že ide o veľmi studené nápoje. Podávajú sa s ľadom posekaným na drobné kúsky, tzv. Crash ľadom. Frappé pripravujeme zo 4 cl zvolenej liehoviny, ktorú nalejeme do pohára na šumivé víno, doplníme malými kúskami ľadu a podávame so slamkou. Uprednostňujeme také frappé, ktoré sa dopĺňajú liehovinou, ako je Pfefferminz, Apricot brandy a Cointreau. Ice-Cream-Frappés (smotanové koktaily) sa pripravujú v mixéri so zmrzlinou. Zmiešame 2 kopčeky ovocnej zmrzliny, 1 barovú lyžičku cukru, 4 cl mlieka a 4 cl zvolenej liehoviny. Glacé sú 4 cl zvolenej liehoviny a veľa ľadu. Podávajú sa v tumbleri s lyžičkou a so slamkou a patrí k nim karafa s vodou.

Sangarees

Tieto longdrinky sa môžu podávať horúce alebo studené, no u nás sa netešia veľkej popularite. Sú to tropické špeciality z alkoholu alebo piva.

Fancy Drinks

Sú to nápoje fantázie, pre ktoré neexistujú nijaké recepty.


Scaffas

Tieto talianske varianty nápoja Pousse cafés obsahujú sirup a viac druhov alkoholu.

Dodatok: Slovo o cukre

Na prípravu mnohých nápojov sa namiesto jemnozrnkového rafinovaného cukru používa tekutý cukor, t.j. cukrový sirup alebo čistý cukor, pretože sa dá veľmi dobre rozmiešať. Môžete si ho kúpiť, alebo si ho vyrobiť. Na výrobu budete potrebovať 1 kg cukru a vodu. 1 kg cukru zohrejte s 1 l vody až po bod varu a nechajte vychladnúť. Uvedené množstvo vystačí cca na 50 koktailov. 2 cl cukrového sirupu zodpovedá 1 barovej lyžičke cukru.


Použitá literatúra:
  • Hoffmann, W.R., Hubert, W., Lottringová, U., 1987. Koktaily. Martin: Neografia, 1992. 160 s. ISBN 80-85186-35-7
  • Metz, R., Grűner, H., Kessler, T., 2008. Restaurace a host. Praha: Europa-Sobotáles cz., 2008. 606 s. ISBN 978-80-86706-18-4
  • Záhorský, M., Záhorská, T., 1984. Stolovanie pre 4. ročník SOU (študijný odbor čašník, servírka). Bratislava: SPN, 1984. 99 s.